کلاژن چیست؟
کلاژن (Collagen) از یک کلمه یونانی به معنی تولید کننده چسب گرفته شده است. در واقع این نام به پروتئینی داده شده است که فیبرهای سفید پوست، تاندونها، غضروفها، استخوانها و تمام بافتهای رابط را تشکیل میدهد.
عموما کلمه کلاژن، پوست و مادهای با خاصیت ضد پیری را در ذهن ما تداعی میکند، اما واقعیت آن است که این پروتئین مهم، سراسر بدن را دربرگرفته و درواقع ترکیب اصلی سازندهی غضروف، عضلات، تاندونها، استخوانها و پوست به حساب میآید.
کلاژن همچنین به صورت طبیعی در مواد ژلاتینی بدن مثل زجاجیه چشم هم وجود دارد. پس نتیجه میگیریم چیزی بیش از یک مادهی ساده در ترکیب کرمهای زیبایی است.
نقش آن در بدن انسان
کلاژن در ساختار پوست، مو، ناخن، استخوانها، تاندونها و رباطهای بدن وجود دارد. به واسطه کلاژن است که ما توانایی حرکت، خم شدن و کشش بدن را دارا هستیم.
همچنین این پروتئین نقش بسزایی در درخشش مو و شفافیت پوست و ناخنها دارد. بالارفتن سن و افزایش میزان استرس، تاثیر بسیار زیادی بر روند کلاژن سازی در بدن خواهند گذاشت.
کلاژن همانند چسبی است که بخشها و بافتهای مختلف بدن را به صورت یکپارچه در کنار هم قرار میدهد. بهشکل کلی، کلاژن پروتئینی است که تشکیل دهنده بافت قسمتهای مختلف بدن میباشد.
مواد تشکیل دهنده
این پروتئین از آمینو اسیدهای گلایسین، پرولین، هیدروکسی پرولین و همچنین آرژنین تشکیل شده است. رشد عضلات و سلامت مفاصل تاحدودی به ترکیب آمینو اسیدها در کلاژن مربوط میباشد که در جای دیگری پیدا نمیشود.
کلاژن یک ساختار بسیار مهم برای پوست است. این پروتئین میزان 30٪ کل پروتئین موجود در بدن و همچنین 70٪ پروتئین پوست را تشکیل میدهد و به پوست کمک میکند تا لطافت، رنگ، درخشش و استحکام داشته باشد.
دِرْم یعنی همان لایه دوم و میانی پوست که اساس و پایه پوست را تشکیل میدهد، در انعطافپذیری و کشش پوست دخیل است و منبع اصلی این پروتئین درون پوست میباشد.
انواع
کلاژن غنیترین پروتئینی است که در بدن موجود است و همراه با ازدیاد سن، میزان کلاژن سازی بدن کمتر خواهد شد. کلاژن انواع گوناگونی دارد که هر یک از این پروتئینها نقش بسیار مهمی در حفظ سلامت بدن دارند.
دست کم 16 نوع پروتئین کلاژن در بدن وجود دارد که از بین آنها 3 تا 5 نوع از اهمیت بالایی برخوردار هستند. به طور مثال کلاژن نوع 1 در لایههای پوست وجود دارد که موجب تقویت آنها میگردد.
علاوه بر این کلاژن به پوست خاصیت ارتجاعی داده و با حفظ آب بافت پوستی، از خشکی و چین و چروک پوست جلوگیری میکند.
این پروتئین در لایه میانی پوست به تشکیل یک شبکه فیبری از سلولها به نام فیبروبلاست کمک میکند تا سلولهای جدید بر روی آن رشد کنند.
این روند موجب جوان سازی پوست میشود. همچنین این پروتئین در ترمیم و تعویض سلولهای مرده پوست هم نقش دارد.
عوامل افزایش آن در بدن
تمام انواع کلاژن در ابتدا به شکل پروکلاژن ساخته میشوند. به این صورت که دو آمینو اسید پرولین و گلایسین به کمک ویتامین C با همدیگر ترکیب شده و پروکلاژن را میسازند.
درنتیجه بدن به شکل طبیعی کلاژن تولید کرده و ما میتوانیم با دریافت مقدار مناسبی از مواد مغذی، در ساخت این پروتئین مهم کمک کنندهی بدن باشیم.
نوع دیگری از پروتئین درون بدن، الاستین است. الاستین در بخشهایی از بدن که منقبض میشود، مثل شریانها و ریهها پیدا میشود. الاستین و کلاژن هر دو پروتئین موجود درون پوست میباشند.
آنها با یکدیگر کار کرده تا بافت و شکل آن به پوست داده شود. نکته جالب در مورد کلاژن آن است که تحریک رشد آن باعث ایجاد اثر دومینو خواهد شد. هرچقدر کلاژن بیشتری داشته باشید، بدن شما قادر به تولید و نگهداری بیشتر آن میباشد.
چگونه بیشتر کلاژنسازی کنیم؟
با روشهای گوناگونی میتوانیم به تولید این پروتئین در بدن کمک کنیم:
- منابع غذایی طبیعی: مثل گوشت، غذاهای دریایی، تخم مرغ، لبنیات، حبوبات، جوانه گندم، کلم، مارچوبه، مرکبات و مواد غذایی حاوی ویتامین C
- مصرف مکمل: محبوبترین انواع مکمل کلاژن هیدرولایزد کلاژن و ژلاتین میباشند
دریافت پیشنیازهای ساخت کلاژن در بدن، در یک رژیم غذایی متعادل، میتواند کلاژنهای از دست رفته بدن را جبران کند.
مراقبتهای تخصصی از پوست برای افزایش این پروتئین
تکنیکهای درمانی تخصصی زیادی برای مراقبت از پوست و افزایش ذخایر کلاژن وجود دارند. اولتراسوند تراپی یا هایفو و امواج رادیوفرکوئنسی یا آر اف فرکشنال از ابزارهای مبتنی بر انرژی میباشند که به تولید این پروتئین در پوست کمک کننده هستند.
حتی میکرونیدلینگ و تزریق پلاسمای غنی از پلاکت نیز موجب افزایش تولید کلاژن خواهد شد. برخی از روشهای افزایش کلاژن شامل موارد زیر هستند که آنها را برایتان شرح میدهیم:
لیزر درمانی
لیزر درمانی تکنیکی است که به طور ایمن و بدون ایجاد هیچ گونه خطری میزان سطح تولید کلاژن را افزایش میدهد. این روش با افزایش مقدار کلاژن به بهبود چروک صورت و انعطاف پذیری پوست میپردازد. هیچ گونه عارضه جانبی خاصی در لیزر درمانی گزارش نشده است.
میکرونیدلینگ
میکرونیدلینگ که به عنوان روش القای کلاژن هم شناخته میشود به بهبود ظاهر چروک صورت، بافت اسکار حاصل از جوش، افزایش سفتی پوست و برطرف سازی جای ترک و لکههای قهوهای کمک کرده و این روند با تحریک بدن برای ترمیم خود انجام میگیرد.
میکرونیدلینگ درواقع دستگاهی است که در ناحیه بالای آن تعداد زیادی سوزن بسیار کوچک و تیز وجود دارد که به شکل همزمان صدها سوراخ کوچک را در پوست به وجود میآورند.
بدین ترتیب پوست را تحریک میکند که به تولید فاکتورهای رشد و کلاژن و الاستین و سیتوکینهای بیشتری بپردازد و پوست صورت جوانتر به نظر برسد.
تزریق پلاسمای غنی از پلاکت یا پی آر پی
پی آر پی یا پلاسمای غنی از پلاکت یک متد درمانی دیگری است که از نمونه خون بیمار تهیه میگردد.
برای انجام این تکنیک، پزشک اقدام به تهیه نمونه خون کرده و پس از انجام مراحل مورد نیاز، آن را درون دستگاه سانتریفیوژ قرار میدهد تا تحت سرعت و شرایط خاص، خون و مشتقات خونی از هم جدا بشوند.
پس از این مرحله پلاسمای غنی از پلاکت به همراه سلولهای بنیادین و فاکتورهای رشد به پوست تزریق شده تا علاوه بر افزایش تولید کلاژن و الاستین به جوان سازی پوست هم کمک کنند.
پیلینگ شیمیایی
در این متد درمانی، از اسید به منظور از بین بردن لایه فوقانی پوست یا لایههای دیگر آن استفاده میگردد. هدف از انجام این تکنیک کاهش چین و چروکها و خطوط ریز صورت و یکنواخت سازی حجم پوست میباشد.
همچنین از پیلینگ شیمیایی به منظور بهبود جای آکنه، درمان انواع خاصی از جوشها، کاهش لکههای حاصل از ازدیاد سن، خطوط تیره پوستی و مواردی از این قبیل استفاده میگردد.
شما عزیزان میتوانید جهت کسب اطلاعات بیشتر و همچنین دریافت مشاوره در زمینه زیبایی و سلامت با ما در مرکز راز زیبایی در تماس باشید.
بازدیدها: 0