نکروز بینی
در موارد نادری برای بعضی از بیماران پس از عمل رینوپلاستی یا همان جراحی زیبایی بینی، بینی سیاه میشود یا در اصطلاح علمی نکروز بینی رخ میدهد. نگرانی این دسته از بیماران نسبت به نتیجه عمل جراحی است.
نکروز یا سیاه شدن پوست درواقع از بین رفتن بافت زنده پوست است که میزان آن به بزرگی و اندازه بافت بستگی دارد. نکروزهای نقطهای هیچ آسیبی به بینی بیمار وارد نمیکنند، اما اگر به استخوان بینی برسند، بر روی نتایج جراحی تاثیرگزار خواهند بود.
نکروز بینی چیست؟
نکروز یا بافتمردگی، به مجموعهای از سلولها و بافتهای مرده در یک نقطه از بدن گفته میشود. این عارضه عموما به دلیل قطع جریان خون آن ایجاد میگردد. گاهی اوقات نیز، عفونتها و یا مواد شیمیایی ممکن است باعث پیدایش نکروز بافت بشوند.
به بیانی دیگر، نکروز به نوعی مرگ سلولی است که همیشه به صورت پاتولوژیک است. یعنی همیشه به علت آسیب رسیدن به سلول رخ میدهد و به علت فرایندهای طبیعی بدن مثل حفظ شکل بافت و یا موارد دیگر نیست. ازجمله این آسیبها میتوان به کمبود خونرسانی، تماس با سموم، عفونتهای مختلف و یا ضربه اشاره کرد.
بافتمردگی سلولی همچنین میتواند به خاطر یک عامل خارجی مثل التهاب، عفونت، جراحت، سموم، سرطان، انفارکتوس و ROS (مثل پراکسیدها) ایجاد بشود. برای مثال، انفارکتوس (انسداد جریان خون به بافت عضلانی) موجب نکروز بافت ماهیچهای شده و به دلیل فقدان اکسیژن در سلولهای آسیب دیده ایجاد میشود. بنابراین این عارضه امکان دارد برای هر قسمتی از پوست شما ایجاد شود که به آن نکروز پوست میگویند.
انواع نکروز
نکروز دارای انواع گوناگونی است که در زیر آنها را لیست کردهایم:
نکروز انعقادی: هنگامی که بافت سلولهای استخوان در وضعیت کمبود اکسیژن حاد قرار بگیرند و جریان خون در بافت استخوان بسیار پایین و یا به طور کامل مسدود شده باشد، شخص دچار نکروز انعقادی خواهد شد.
نکروز پنیری: زمانی که در بافت استخوان لختههای خون به وجود آید و مانع از جریان خون در استخوان شود، موجب بروز نکروز پنیری میشود. نکروز پنیری اصطلاحی است که به علت ظاهر سفید و زردی که دارد به آن میگویند.
نکروز آبکی: در حالتی که بافت استخوان دچار عفونت و یا حتی التهاب حاد مثل پنومونی شود و به سلولها آسیب برسد، در این موقع مرگ سلولها را نکروز آبکی میگویند.
نکروز چربی: نکروز چربی به علت فعالیت بسیار زیاد آنزیمهای لیپاز رخ میدهد. در نکروز چربی، بافت چربی جایگزین سلولهای اصلی میشود.
نکروز فیبرینوئید: زمانی که فعالیت عروق خونی دچار اختلال شود، نکروز فیبرینوئید به وجود خواهد آمد.
نکروز گانگرنی: زمانی که جریان خون در یک اندام تحتانی قطع بشود، دچار نکروز انعقادی در لایههای مختلف شده و هنگامی که یک عفونت به آن اضافه شود عفونت باکتریایی رخ میدهد که در آن صورت نکروز انعقادی به دلیل عملکرد میعانی باکتری تغییر خواهد کرد. در آن حالت به آن گانگرین مرطوب میگویند.
علت بروز نکروز بینی چیست؟
زمانی که به هر علتی خون به بخشی از بافت بدن نرسد، بافت دیگر اکسیژنی دریافت نکرده و از بین خواهد رفت و اصطلاحا دچار نکروز میگردد. نکروز یا مردن بخشی از بافت بدن در بیماریهایی مثل جذام، سرمازدگیهای شدید، برخی از بیماریهای اتوایمیون، ضربه، تصادف یا جراحی تهاجمی دیده میشود.
نکروز بینی، مشکلی بسیار نادر در جراحیهای بینی است که دلیل آن عموما اختلالات زمینهای در بیمار است. البته گاهی هم اشکال از اجرای تکنیک نادرست جراح میباشد. زمانی که جراح زیبایی بینی با تکنیک نادرست، بافت بینی را زیاد دستکاری کند و در انجام جراحی ظرافت لازم را به خرج ندهد، اختلال در خونرسانی بافت به وجود آمده و بافت سیاه خواهد شد یا به اصطلاح میمیرد.
علت نکروز بینی پس از عمل جراحی چیست؟
نکروز بینی پس از عمل جراحی امکان دارد به یکی از دلایل زیر باشد:
- اختلالات عروقی
- استعمال دخانیات
- عفونت داخل بینی
- جراحی ترمیمی بینی
- دستکاری بیش از حد و تخریب بافت بینی توسط جراح
- عوارض تزریق و مصرف داروی راکوتان پیش از جراحی بینی
- تزریق ژل غیر استاندارد به بینی یا استفاده از مقدار زیاد آن در محل نامناسب
چگونه میتوان از بروز نکروز بینی پیشگیری کرد؟
نکروز بینی ازجمله مواردی است که به ندرت امکان رخداد دارد. درصورتی که به یک کلینیک معتبر پزشکی مراجعه کنید و از یک پزشک و متخصص کاربلد زیباجویی کنید و همچنین از فیلرها و ژلهای استاندارد و باکیفیت و دارای تاریخ انقضا استفاده کنید، چنین عارضهای اصولا برای شما به وقوع نخواهد پیوست.
ازجمله کارهای دیگری هم که به منظور پیشگیری از وقوع نکروز بینی میتوانید صورت دهید شامل موارد زیر میشود:
- تعویض مرتب بانداژ
- تمیز نگه داشتن زخم
- شستشوی مکرر دستها
- پیروی از دستورات پزشک یا متخصص
روش درمان نکروز بینی چیست؟
درمان این عارضه بسیار پیچیده بوده و برای درمان آن امکان دارد نیاز باشد که بیمار چند بار تحت عمل جراحی قرار بگیرد. جراحان تلاش میکنند منطقه نکروز شده را با بافت طبیعی بدن جایگزین کرده و برای اینکار از غضروفهای نواحی دیگر بدن مثل غضروف دنده یا گوش استفاده میکنند.
اما اگر بخش بزرگی از بینی از دسترفته باشد، باید با پروتز جایگزین بشود. شرط استفاده از پروتز هم آن است که بافت آسیبدیده بهشکل کامل ترمیم شود و عفونتی وجود نداشته باشد. البته گوش یا بینی مصنوعی هیچگاه مانند گوش یا بینی طبیعی نخواهد شد.
اگر پره بینی دچار نکروز شده باشد، جای دوختن، ترمیم و… مشخص میشود، اما اگر نکروز در دیوار میانی بینی رخ داده باشد، جای دوخت و گرافت پیوندی مشخص نمیشود. بنابراین نوع ضایعه و ترمیم، در نتیجه کار موثر است.
درمان نکروز بینی بسته به بافت آسیب دیده امکان دارد پیچیده باشد و بیمار چندبار تحت عمل جراحی قرار بگیرد. جراح تلاش میکند بافت نکروز شده را با بافت طبیعی بدن جایگزین کرده و از سایر نواحی بدنی مثل غضروف گوش و یا غضروف دنده استفاده کند. در بعضی مواقع حاد اگر بخش بزرگی از بینی از بین رفته باشد، جراح آن را با پروتز جایگزین میکند.
البته استفاده از پروتز نیز نیازمند اصول و شرایطی است و آن این است که ناحیه آسیب دیده، به طور کامل ترمیم شده باشد و بینی هیچگونه عفونتی نداشته باشد. هر تغییر رنگ و سیاهی پوست به معنی نکروز بینی نمیباشد، بلکه گاهی اوقات این عارضه بر اثر کمخونی رخ داده و موقتی است و بافت نکروز شده به مرور زمان ترمیم خواهد شد. درنتیجه باید صبر داشت تا محدوده آن مشخص شود، اما اگر در مکانی باشد که احتمالا رگی تحت فشار قرار گرفته باشد، باید خیلی سریع با انجام جراحی ترمیمی فشار را از روی رگ برداشت.
آیا تزریق فیلرها در بینی باعث آسیب به بافت بینی میشود؟
تزریق ژلهای غیراستاندارد و یا تزریق مقدار زیاد ژل در ناحیه نامناسب بینی هم احتمال بروز نکروز بینی را بالا خواهد برد. در جراحی زیبایی بینی گاهی به منظور پر کردن فرورفتگیها یا برجستگیهای بینی در چین بین لب و گونه یا چین نازولابیال، تزریق ژل یا دستکاری صورت میگیرد و این موضوع هم احتمال رخداد نکروز بینی را افزایش میدهد.
امکان نکروز بینی در کسانی که در حین تزریق ژل و یا پس از تزریق ژل درد شدیدی دارند و در ۲۴ساعت تا یک هفته اول دچار تغییر رنگ پوست بینی شده باشند، زیاد است. اما این عارضه با تزریق چربی تا به امروز گزارش نشده است.
شما همراهان عزیز مرکز راز زیبایی میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه نکروز بینی و همچنین دریافت مشاوره خدمات تخصصی با ما در مجموعه بیوتی سکرت در تماس باشید.
بازدیدها: 184