اندو دندان یا عصب کشی تخصصی دندانها
دندانهایی که دچار پوسیدگی شده باشند، به مرور زمان و در صورت عدم درمان بهموقع دچار فرسایش و از دست رفتن تاج و مینا خواهند شد. در چنین مواقعی دندان ضعیف شده و بر اثر ضربه یا حتی جویدن، ترک میخورد.
ضعف در استحکام دندان سبب میشود که پوسیدگی به ناحیه عصب برسد و دندان نیاز به درمان اندو (ENDO) یا همان عصب کشی توسط پزشک متخصص عصب کشی داشته باشد.
اگر نام درمان اندو دندان به گوش شما هم رسیده است، در ادامه توضیح بیشتری درباره اندو دندان به شما خواهیم داد. همچنین به بررسی عوامل گوناگون به عصب رسیدن دندان نیز خواهیم پرداخت.
اندو دندان چیست؟
اندو دندان که به آن عصب کشی یا روت کانال تراپی میگویند، یک مدل درمان ریشه دندان است که در طی آن پالپ یا همان عصب دندان ملتهب یا عفونی از دندان خارج شده و جای آن با موادی زیست سازگار با عنوان گوتا پرکا پر میشود.
به بیانی دیگر اندو دندان درمانی است که در طی آن دندانپزشک متخصص عصب کشی با ایجاد دسترسی به فضای پالپ دندان، ریشه عفونی را خارج کرده و داخل کانال دندان را ضدعفونی و پاکسازی مینماید.
پس از آن فضای داخل کانال را با موادی مخصوص پر کرده تا فضای داخلی کانال از نفوذ باکتریها در امان بماند.
عوامل ایجاد درد عصب دندان
دنداندرد میتواند علتهای گوناگونی داشته باشد، از جمله موارد زیر:
- پوسیدگی وسیع دندان
- پرکردگیهای وسیع قدیمی دندان
- ترک در دندان
- سایشهای شدید دندانی
- آبسه دندان
- در برخی موارد عفونت عصب دندان (که عفونت عصب دندان امکان دارد بدون درد باشد)
علائم نشاندهندهی عفونت دندان
- دندان نسبت به خوردن غذاها و یا نوشیدنیهای سرد و گرم واکنش نشان میدهد و درد میگیرد.
- دندان لق میشود.
- لثه متورم میشود.
- چرک از دندانی که دچار عفونت شده خارج میشود.
- رنگ دندان نسبت به سایر دندانهای دیگر تیرهتر میشود.
- صورت دچار ورم میشود.
مراحل درمان اندو دندان
- در ابتدا باید برای تشخیص میزان آسیب دیدگی دندان عکس رادیولوژی بیمار بررسی شود.
- پس از تشخیص نحوه انجام درمان بیحسی موضعی تزریق میشود.
- پوسیدگیها برداشته میشوند و متخصص عصبکشی بافت عفونی دندان را تخلیه میکند.
- پس از تخلیه قسمتهای آسیب دیده و تمیز کردن کامل کانال دندان، دسترسی به دندان آسانتر شده و با پرکردن فضای داخلی، راه نفوذ باکتری بسته میشود.
- در مرحله آخر اندو دندان، نوبت به ترمیم دندان میرسد. در فرایند درمان عصب کشی به علت پرکردگیهای وسیع، دندان تضعیف شده و لازم است جهت حفظ دندان و ورود ضربه یا هرگونه آسیب، دندان روکش بشود.
آیا اندو دندان، درد دارد؟
عصب کشی بدون درد، علاوه بر اینکه برای بیمار خوشایند است، بلکه یکی از اهداف شخصی دندانپزشک هم میباشد.
هرچقدر که در حین درمان، بیمار آرامش بیشتری داشته باشد، بدون تردید دندانپزشک او نیز با تسلط بیشتر و با استرس کمتری برای او کار میکند. اینکه آیا عمل عصب کشی دارای درد است یا خیر، کاملا وابسته به شرایط بیمار است.
گاهی اوقات بیمار با درد بسیار شدیدی به دندانپزشکی مراجعه میکند که التهاب دندان، مانع از بیحس شدن کافی دندان میشود. در اصطلاح به این دندانها، دندانهای داغ گفته میگویند.
گاهی هم تفاوتهای آناتومیک افراد در نحوه عصب دهی دندانها موجب میشود که دندان شخص دیرتر بیحس شود و یا نیاز به استفاده از روشهای بیحسی مکمل داشته باشد.
در برخی موارد نیز استفاده از بعضی داروها مثل انواع آرامبخشها و یا مخدرها میتواند مانع از بیحس شدن سریع و کافی دندان حین عصب کشی شود.
ری اندو دندان یا عصب کشی مجدد
در برخی موارد، دندانی که از قبل عصب کشی شده، باید از نو تحت درمان ریاندو یا درمان ریشه مجدد دندان قرار بگیرد. گاهی به علل مختلفی امکان دارد دندانی که از قبل عصب کشی شده عفونی شود و یا تحت جراحی پریاپیکال قرار بگیرد.
در مواردی پوسیدگی مجدد دندان در زیر پرکردگی دندان عصب کشی شده ایجاد میشود. در چنین مواقعی ممکن است میکروبهای پوسیده از مجرای کانال دندان به انتهای ریشه برسند و دندان دچار عفونت ریشه دندان عصبکشی شده بشود.
در این مواقع میبایست درمان لازم با مراجعه به متخصص عصب کشی در سریعترین زمان ممکن انجام گیرد.
عوارض و معایب اندو دندان
یکی از عوارض شایع عصب کشی دندان، شکسته شدن دندان عصبکشی شده است. علت این شکست میتواند متنوع باشد.
از ضعیف شدن دندان بهعلت برداشتن حجم وسیعی از بافت دندان که در اثر پوسیدگی و…. برداشته شده گرفته تا خشک شدن دندان بهعلت زنده نبودن آن.
آیا روکش دندان عصب کشی شده لازم است؟
پاسخ به جواب این پرسش کاملا به نظر دندانپزشک شما مرتبط میشود. اما غالبا بله. روکش، دور تا دور دندان را پوشش داده و از آن در برابر نیروهای عمودی و از طرفی شکننده محافظت میکند.
البته روکش دندان عصب کشی شده نیاز به مواظبت بیشتری دارد. زیرا دندان دیگر زنده نیست و در صورت بروز پوسیدگی مجدد، درد احساس نمیشود تا زنگ خطر باشد. بنابراین رعایت بهداشت دهان و دندان و چکآپ سالانه این دندانها ضروری است.
پس از شکستگی دندان عصب کشی شده چه کار باید کرد؟
پس از شکسته شدن دندان، باید دید این شکستگی چه میزان است، از کدام ناحیه بوده و آیا میتوان با جراحی و درمانهایی مثل روکش یا پست و کور (post&core) دندان را نگه داشت یا اینکه لازم است دندان کشیده شود و ایمپلنت جایگزین شود.
عمر دندان عصب کشی شده
به طور کلی عمر دندان عصب کشی شده به عوامل زیر بر میگردد:
- مهارت دندانپزشک در روت کانال
- مهارت دندانپزشک در ترمیم تاج و روکش
- رعایت بهداشت دهان و دندان توسط خود بیمار
- مراجعه جهت چک آپهای دورهای
تعرفه اندو دندان
هزینه اندو دندان، با توجه به شرایط دندان، یعنی زنده بودن یا عفونی بودن دندان، تعداد کانالهای دندان، موقعیت دندان درون دهان و اجرای آن توسط دندانپزشک و یا متخصص درمان ریشه متفاوت خواهد بود.
اما در بسیاری از مواردی که خود دندانپزشک انجام دهنده درمان ریشه، تاج را هم پر میکند، هزینه اندو و پر کردن دندان با هم و یا هزینه اندو و روکش دندان را به شما خواهد گفت.
شما عزیزان همچنین میتوانید جهت دریافت هزینهی بهروز و یا مشاوره با ما در مرکز راز زیبایی تماس برقرار کنید.
بازدیدها: 0